Yeka Ges 4 Te Yarışma Şartları Değiştirildi
Buradasınız: Anasayfa / Blog
12 Mart 2022, Cumartesi
YEKA GES 4 te yarışma şartları değiştirildi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) YEKA GES-4 yarışmaları şartnamesinde önemli değişiklikler yaptı.[1] Bakanlık tarafından yayınlanan duyuru ile yarışma ilanında 40 Türk Lirası kuruş/kWh olarak belirtilen tavan fiyat 95 Türk Lirası kuruş/kWh olarak değiştirildi.
YEKA GES 4 te yarışma şartları değiştirildi

Bakanlık tarafından bugün yayınlanan duyuru ile yarışma ilanında 40 Türk Lirası kuruş/kWh olarak belirtilen tavan fiyat 95 Türk Lirası kuruş/kWh olarak değiştirildi.

Bununla birlikte kazanan projelere ödenecek alım fiyatlarında uygulanacak eskalasyon formülündeki döviz ağırlığı %48’den %60 seviyesine yükseltildi.

Kazanan projelerde üretilen elektriğin serbest piyasaya satılması imkanı da getirildi.

Şartnamenin ilk halinde sözleşme kapsamında dışında kabul edilen karbon sertifikası gelirlerine yenilenebilir enerji kaynak garanti belgesi gelirleri de eklendi.

Alım fiyatında tavan kalktı

Şartnamede yapılan güncelleme ile kazanan projelerin elektrik alım fiyatlarına 5,30 ABD Doları-sent/kWh tavan fiyatı uygulanacağına dair hüküm kaldırıldı.

Bunun yerine şartnameye AFGD-$ ve Referans fiyat (REF$) olarak iki tanım eklendi.

AFGD-$ 3 aylık dönem için Türk Lirası kuruş/kWh olarak hesaplanan güncel birim elektrik enerjisi alım fiyatının bu dönemden önceki üç aydaki günlük ABD Doları alış kurlarının ortalaması alınarak hesaplanan karşılığı olarak tanımlandı.

Referans fiyat (REF$) ise yatırımcıların imzaladıkları sözleşmede yer alan TL bazlı birim elektrik enerjisi alım fiyatının yarışmanın yapıldığı aydan önceki üç ayın kur ortalamasının esas alınarak ABD Dolarına çevrilmesiyle elde edilen fiyat olarak tanımlandı.

Şartnameye bu tanımlar ile birlikte belirlenecek elektrik fiyatının, son üç aylık ortalama dolar kuruna bağlı olarak hesaplanan TL bazlı güncel elektrik fiyatının referans değerin %15 fazlasını aşması halinde bu değerin TL bazlı olarak %15 fazlası olarak, %15 eksiğinden az olması halinde ise %15 eksiği olarak uygulanacağı şartı getirildi.

Yatırımcıların başvuru ve sözleşme aşamasında sunması gereken teminat mektubu miktarlarında da sadeleşmeye gidildi ve elektriksel kurulu güç (MWe) başına sunulacak teminat mektubu miktarı başvuru aşaması için 500 bin Türk Lirası, sözleşme aşaması için ise 1 milyon 400 bin Türk Lirası olarak belirlendi.

Değişiklik ile sürelerde de kısaltmaya gidildi ve önlisans süresi 24 aydan 22 aya, inşaat süresi ise 36 aydan 18 aya indirildi.

Depolama ünitesinde, kurulacak olan GES dışında şebeke dahil başkaca kaynaklardan elektrik enerjisi depolanamaz.

15 projeye 1.000 MW kapasite tahsis edilecek

YEKA GES-4 yarışmalarında 15 güneş enerjisi santrali projesi için Niğde’nin Bor, Hatay’ın Erzin ve Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçelerinde yer alan bölgeler için 50 ila 100 MW arasında değişen güçlerde toplamda 1.000 MW kapasite tahsis edilecek.

Güncel duyuru ile 30 Mart 2022 tarihinde alınacağı bildirilen başvuru tarihleri de değiştirildi.

Duyuruya göre Niğde, Bor ilçesi sınırları içerisinde yer alacak Bor-1, Bor-2 ve Bor-3 YEKA yarışmaları için başvurular 30 Mart 2022 tarihinde alınacak iken Erzin ve Viranşehir YEKA’ları için yapılacak başvurular ise duyurulacak ileri bir tarihte alınacak.

YEKA GES-4 Yarışmalarına İlişkin Duyuru

 

Duru Solar Enerji Sistemleri

     Güneşten Elektriğe

   Sağlıklı Bir Dünya İçin

 

 

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın
X
WhatsApp destek ekibimiz
tüm sorularınızı cevaplıyor.
Merhaba, Hoşgeldiniz..
Size nasıl yardımcı olabilirim?
WhatsApp Destek Hattı