Türkiye Den Yenilenebilir Enerji Atılımı
Buradasınız: Anasayfa / Blog
3 Mayıs 2022, Salı
Türkiye den yenilenebilir enerji atılımı
2030’da elektriğin yüzde 70’i yenilenebilir enerji kaynağından olacak Yenilenebilir enerji konusunda Türkiye, "Elektrik Sistemine Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Entegrasyonu" ile planını oluşturdu. Son yıllarda enerji kaynaklarında yaşanan sorunlarla birlikte tüm dünya gözünü yenilenebilir enerji kaynaklarına çevirdi. Türkiye de bu alanda büyük atılımlar planlıyor. SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi’nin hazırladığı ‘Türkiye Elektrik Sistemine Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının (YEK) Entegrasyonu’ raporu, çevrimiçi tanıtım etkinliğiyle tanıtıldı.
Türkiye den yenilenebilir enerji atılımı

.

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, “Türkiye Elektrik Sisteminde Daha Fazla Yenilenebilir Enerji” panelini düzenleyerek atılacak adımları açıkladı. Türkiye Elektrik Sistemine Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Entegrasyonu raporuna göre Türkiye, enerji açığının yüzde 70’e yakınını yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edecek. Öte yandan yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılacak yönelim, karbon salınımını arttıran kaynaklardan da uzaklaşmayı sağlayacak.

Karbon salınımında akla ilk gelen kaynaklardan birisi olan kömürden enerji üretiminin düşmesi bekleniyor. Günümüzde 20 GW’lık üretim yapılan kömür santrallerinin 2030’da 5 GW’a kadar düşmesi bekleniyor. Konuya ilişkin olarak SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Yönlendirme Komitesi Başkanı Selahattin Hakman konuya ilişkin olarak şu ifadelere yer verdi.

Elektrik sektörü diğer sektörlerden daha önce karbon azalması sağlanarak enerji dönüşümüne öncülük etmeli. Bunun için ekonomi genelinde sera gazı emisyon düşürülmesi etkinleştirecek ve enerji dönüşümünde yeni bir strateji oluşturmaya yönelik politika ve eylem planları hazırlamak gerekiyor. Türkiye’de rüzgar ve güneş enerjisi üretiminin artırılmasına paralel olarak kömür kullanımının önemli ölçüde azaltılması, planlananın dışında herhangi bir ilave şebeke yatırımı olmaksızın gerçekleştirilebilir.

Komite Başkanı Hakman, Türkiye’nin Paris Anlaşması ile 2053’e kadar net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşmayı taahhüt ettiğini yineledi. 2030 yılında 33 GW’lık rüzgar enerjisi ve 41 GW’lık güneş enerjisi santrali Türkiye elektrik şebekesine dahil edilecek. Böylelikle fosil yakıtlara ihtiyaç minimuma indirilecek.

Duru Solar Enerji Sistamleri

Güneşten Elektriğe

Sağlıklı Bir Dünya İçin

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın
X
WhatsApp destek ekibimiz
tüm sorularınızı cevaplıyor.
Merhaba, Hoşgeldiniz..
Size nasıl yardımcı olabilirim?
WhatsApp Destek Hattı