Solar Panellerde A,b,c,d Kalite Ürünler
Buradasınız: Anasayfa / Blog
20 Ekim 2021, Çarşamba
SOLAR PANELLERDE A,B,C,D KALİTE ÜRÜNLER
Fotovoltaik güneş enerji sistemlerinde kullanılan paneller tek çeşit değildir. Farklı teknolojiler ve farklı verimlerde paneller bulunmaktadır. Aynı zamanda solar paneli oluşturan hücrelerin hepsi üretim esnasında birbirinin aynısı olması mümkün değildir. Solar Panellerde kalite konusunda farklı derecelerde kusurlar olasıdır. Modül üreticileri tam istenilen şekilde (teknik ve görsel ) uygun olan ve olmayan hücreleri A,B,C,D Kalite ürünler olarak ayrıma gitmektedirler. Solar panelin hangi kalite sınıfında olduğu etiketinde belirtilmektedir.(application class ) Tabi ki solar panellerde kalite en ideal hücrelerden oluşan ve A harfi ile gösterilenlerdir.
SOLAR PANELLERDE A,B,C,D KALİTE ÜRÜNLER

A kalite Solar Panel

Eğer maddi anlamda bütçemiz var ise çatımıza almamız gereken güneş paneli olduğunu söyleyebilirim. Fabrikada gerekli bütün testlerden geçmiş ( IEC standartlarında panel konusunu belirleyen 61730 olabilir. Uzmanlığım değil yanlış bir şey söylemek istemem) üzerinde mikro (küçük) gözle görülmeyen çatlakların olmadığı kusursuz hücrelerden oluşan güneş panelidir. Üretim olarak 10 yılın sonunda %90 , 25 yıla kadar çıkışında %80 çıkış gücünü garanti eden, etiket değerinden pozitif olarak +%5 – 7 daha fazla çıkış gücü verebilen solar hücrelerdir. Görsel olarak incelediğinizde sizi rahatsız edebilecek leke ,küçük kırıklar, yanıklar ,hücre üstündeki renklerin birbirinden çok farklı olması gibi , sorunların olmadığı adındanda anlaşılacağı gibi A kalite solar panellerdir.

B kalite Solar Panel

Üretim esnasında bazı küçük defoların olması nedeniyle B sınıfı olarak adlandırılır. Örneğin küçük nokta şeklinde lekenin olması paneli B kalite olmasına neden olabiliyor. Bazen hücre üstündeki ciddi renk farklılıkları yine bu sınıfa girmesine neden olan konulardandır veya iletim hattında (busbar) A kalitedeki gibi bir bütünlük olmayışı B kalite yapan etkenlerdendir. Elektriksel değerlere bakıldığında pozitif üretim toleransı daha düşük olabiliyor +%5 yerine , +%2 gibi. Veya 10 yıla kadar değil , 5 yıla kadar %90 çıkış garantisi verilmektedir. Tabi ki fiyat olarak A kalite solar panelden daha uygun fiyatlı bulmak mümkün olacaktır.

C kalite solar panel

Diğerlerinin arasında en uygun fiyatlı alınabilecek panellerdir. Solar Hücrenin kıyısında köşesinde gözle görülebilecek küçük kırıkların olabileceği , iletim hattında ciddi hataların olabileceği ,hücre üzerinde lekelerin olabileceği ,  üretim garantisi olarak 5 yıla kadar minimum %80 çıkış gücü verebileceği ( farklı firmalar farklı garantiler sunabilir) üretim değeri olarak pozitif toleransın yanı sıra negatif toleransında olabileceği  (+-%5 gibi) panellerdir.

D kalite solar panel

Genelde birçok kaynakta ve satın alma yapabileceğiniz sitelerde A , B , C sınıfı solar paneller ile ilgili linklere ulaşabilir ve satın alabilirsiniz. D sınıfı olarak adlandırılan paneller ise ciddi anlamda kırıklara sahip , satın alınsa bile yüksek voltajlı sistemlerde ( birçok panelin seri bağlanması ) kullanılmaması önerilmektedir. Hücrelerin üzerinde mikro çatlakların olabileceği, panelde kısa devrelerin dahi olabileceği , üretim garantisi verilmeyen panel çeşitleridir.

Sonuç

Güneş Enerjisinden elektrik üretimi konusunun uzun soluklu olduğunu düşünerek bütçemiz uygun ise yüksek verimli kaliteli paneller kullanmak avantajımıza olacaktır. Düşük kaliteli solar panelleri daha çok hobi amaçlı küçük devrelerde , basit uygulamalarda, bir iki lamba yakacağınız tasarımlarınızda kullanmak mantıklı olabilir. Eviniz için profesyonel bir tasarım yapacaksanız kesinlikle A kalite panel kullanılmasını tavsiye ederim. A kalite panellerinde düşünüldüğü kadar pahalı olmadığını , fiyatların birkaç yıl öncesine nazaran düştüğünü ayrıca belirtmek isterim. Şekil olarak birbirine çok benzeyen aynı güçte iki panel varsa ve fiyatları örneğin 800 TL diğeri 600 TL ise etiketinde kontrol etmeniz gereken bir yer olduğunu artık biliyorsunuz

Kaynak.Kerem cilli

                                                        

                                                          Duru Solar Enerji Sistemleri

                                                            Güneşten Elektriğe

                                                           Sağlıklı Bir Dünya İçin

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın
X
WhatsApp destek ekibimiz
tüm sorularınızı cevaplıyor.
Merhaba, Hoşgeldiniz..
Size nasıl yardımcı olabilirim?
WhatsApp Destek Hattı