Apartmana, Çatıya Güneş Enerjisi Paneli Kararı. Ges Devlet Desteği Arttı
Buradasınız: Anasayfa / Blog
14 Mart 2022, Pazartesi
Apartmana, Çatıya Güneş Enerjisi Paneli Kararı. GES Devlet Desteği Arttı
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu EPDK tarafından alınan GES kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Ev, apartman, site, cami gibi ticari olmayan alanlarda 10 KW sınırı 25 KW sınırına çıkardı.
Apartmana, Çatıya Güneş Enerjisi Paneli Kararı. GES Devlet Desteği Arttı

Ticari olmayan konutlarda, vergi, gümrük ve 4. bölge teşviğiyle güneşten elektrik üretimi kapasite sınırı, 10 kW'den 25 kW'ye yükseltildi. Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler, 10 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete'de duyuruldu.

Son dönemde artan elektrik faturası fiyatları ve zamlar, vatandaşları elektrik maliyetlerini azaltacak çözümler aramaya yöneltti. Bu bağlamda, Güneş Enerji Sistemi (GES) panelleri tekrar popüler hale geldi. Çatısına güneş paneli kuran bireyler, evlerinde ürettikleri elektriği bedava kullanmanın yanı sıra fazla ürettikleri enerjiyi sistemde satarak gelir elde edebiliyor.

ÇATISINDA 100 M2 ALAN OLAN 25 KW GES PANELİ KURMA MALİYETİ NE KADAR, KAÇ TL?

Çatısı 100 m2 olan bir konut sahibinin 25 KW GES paneli kurma maliyeti, bugünkü döviz kurları üzerinden yaklaşık 300 bin TL'yi buluyor. Bu rakam, aynı alanda 10 KW'lik bir güneş enerjisi paneli kurulumu için gereken 150 bin TL'nin neredeyse iki katıdır.

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, alınan kararı olumlu bulduklarını belirterek, güneş enerjisi üretiminin artması için bu adımın önemli olduğunu vurguladı. Özkök ayrıca, villalar gibi daha geniş çatı alanlarına sahip konut sahiplerinin bu düzenlemeden faydalanarak daha fazla elektrik üretebileceğini belirtti.

Kararın desteklenmesi için bankaların 120 ay vadeli kredi desteği sunması gerektiğini dile getiren Özkök, BDDK'nın 50 bin TL üzeri krediler için vade süresini 24 aya indiren düzenlemesine de atıfta bulundu. Bu düzenlemelerin, ülkedeki güneş enerjisi kullanımını artıracağı ve enerji maliyetlerini düşüreceği öngörülüyor.

 

Etiketler
Duru solar çatı ges
Enerji Piyasas
EPDK
GES
Resmi Gazete
Güneş Enerjisi
GES Paneli
Elektrik Üretimi
Düzenleme
Enerji Yatırımcıları
Elektrik Faturası
Maliyet
Döviz Kuru
Banka Kredisi
BDDK Düzenlemesi
Çevre Dostu Enerji
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın
X
WhatsApp destek ekibimiz
tüm sorularınızı cevaplıyor.
Merhaba, Hoşgeldiniz..
Size nasıl yardımcı olabilirim?
WhatsApp Destek Hattı