41 Soru 41 Cevapla Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi
Buradasınız: Anasayfa / Blog
26 Mayıs 2022, Perşembe
41 SORU 41 CEVAPLA GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ
Güneş enerji fiyatları nedir? bu konu detayları bilinmeden fiyat verilemeyecek bir sorudur. “araba alacağım kaç para ? ” diye sorsam bir çok soru gerekir fiyat için. Güneş enerjisinde satılan aynı güçteki solar panel bile farklı fiyatlarla satılabilir. Şekil olarak birbirine benzer ama kaliteler farklıdır.
41 SORU 41 CEVAPLA GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ
GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ SORU ve CEVAPLAR
 
1-1 adet güneş paneli ne kadar elektrik üretir?
2022 yılında en güncel ürünler 450Wp ve 550Wp olarak satın alınabilmektedir. yaklaşık boyutlar 2 ve 2,5 metrekare alan kaplamaktadır. Ne kadar elektrik üretir sorusuna beş katı olarak bakabilirsiniz. 550 Wp güneş paneli 2,5kWh elektrik üretebilir( uygun şartlar sağlanırsa yıl ortalaması)
2-Bir ev için kaç kW güneş paneli gerekli?
Bu soru havada kalan bir sorudur çünkü her evin elektrik tüketimi farklıdır. örneğin 500 TL elektrik faturası ödeyen bir ev için 2-3 kW kapasiteli güneş enerji santrali kurmak faturanızı ortadan kaldıracaktır.
3-Bir ev için güneş enerjisi kurma maliyeti?
ortalama 500TL ödeyen bir evin faturasından kurtulması ve enerji fazlası olursa satışını yapabileceği profesyonel ve uzun ömürlü sistem için ortalama 5-6 bin dolar yatırım gerekecektir. kullanıcılarımız için DURU SOLAR Maliyet Hesaplayıcı 'yı hizmetinize sunduk. Hesaplamak için harita üzerinden çatınızı işaretlemeniz yeterlidir.
 
4- Güneş enerjisinden elektrik üretimi yasak mı?
Kendi elektriğini güneşten üretmek yasak değildir. Evrak süreçleri biraz uzundur. Evinizin iskanlı olması ve bir mühendislik firması ile anlaşarak şebeke bağlantılı veya hibrit bir güneş enerji santrali kurulabilir.
5-Solar enerji çözümleri izin ve süreç takibini kim yapıyor?
Evinizin iş yerinizin veya fabrikanızın çatısına cephesine veya arazisine güneş enerjisi çözümlerini sunan , izinlerin alınması projelendirmesi ve süreçlerin takibi için yetkin bir mühendislik firması ile anlaşmanız gerekmektedir.
6-Evime güneş enerjisi kendim kurabilir miyim ?
Ülkemizde en yaygın olan tür şebeke bağlantılı güneş enerji sistemleridir. Bu sistemler yüksek voltajlar ile çalıştığından( güneş paneli tarafı ortalama 600V DC civarında voltaj üretir.Kış aylarında 800V -1000V DC değerine kadar çıkabilir) Ayrıca ges projesi çizilmesi ve dağıtım şirketineyle evrak süreçleri yürütülmelidir.Bu sebeple kendiniz kuramazsınız.
7-Güneş enerji fiyatları nedir?
bu konu detayları bilinmeden fiyat verilemeyecek bir sorudur. “araba alacağım kaç para ? ” diye sorsam bir çok soru gerekir fiyat için. Güneş enerjisinde satılan aynı güçteki solar panel bile farklı fiyatlarla satılabilir. Şekil olarak birbirine benzer ama kaliteler farklıdır.
8-Ges maliyeti minimum ne kadar olmalı?
Güneş enerji santrali(ges) kurmanın minimum maliyeti 200-300 dolar civarında olabilir. Küçük bir mikro inverter ve küçük bir panel ile dahi güneş enerjisine başlanabilir.
9-Güneş enerjisi elektrik fazlası satılabilir mi?
Evet, güneş enerjisi kurulumu evrak süreçleriyle birlikte yapıldığında dağıtım şirketinize enerji fazlasını satabiliyorsunuz ve banka hesabınıza ödeme alabilirsiniz.
güneş enerjisinden elektrik üretimi soru-cevap kısmında en çok sorulan soruların başında geliyor aşağıdaki başlık…
10-Güneş enerji fazlasını devlet kaç TL den alıyor?
enerji fazlasının satışı epdk elektrik tarife tablolarından bakabileceğiniz , faturanızda yazan abone grubunuz ile bu tablodan bakabilirsiniz. Dağıtım bedeli ve diğer vergiler eklenmemiş ham fiyattır.Örneğin biz evimizdeki enerji fazlasını 1,05TL den satıyoruz. 1kWh = 1,05 TL
11-Büyük boyutlu güneş panelleri mantıklı mı?
Gelişen teknoloji ile hücre boyutları ve güneş paneli boyutları da büyümektedir. Lakin bu konuda da büyük üreticiler standart ölçüler belirlemeye başladılar. 2,5 metrekare civarında bir çok farklı markanın ürününü bulabilirsiniz. çok büyük boyutlu ürünler (duvardan duvara halı gibi) bence çok mantıklı değil.
12-Ges ne kadar kazandırır?
Güneş enerjisi değişen yönetmeliklerle, pasif gelir elde etme yöntemi olmaktan çıkmıştır. Güneş enerjisi çok fazla enerji tüketimi olan ve bu tüketimi güneşten elde ettiği enerji ile karşılamak isteyenler için en hızlı yatırım geri dönüşü sağlayan yöntemdir. Zira enerjiyi satın alırken 2 TL den ama satarken 1 TL den gibi düşünülebilir.( farklı abone gruplarında farklı fiyatlar vardır)
13-Güneş enerjisi amortisman süresi nedir?
2022 yılı başında gelen zamların ardından güneş enerjisinin ürettiği enerjiyi tamamen evde tüketen evler için 6-7 yıl civarında amortisman süresi hesaplanıyor. Aynı şekilde üretilen enerjinin tamamının ticarethanede tüketildiği bir sistem kurarsanız yatırdığınız rakam ne olursa olsun 4-5 yılda yatırım geri dönebiliyor.
14-Türkiye’deki toplam kurulu güneş enerji santrali?
Mart 2022 itibariyle Türkiye’de kurulan toplam güneş enerji 8000MW (8GW) seviyesini aşmıştır. Türkiye’nin tüm elektrik üreteçlerinin kapasitesi 100GW sınırını aşmıştır.
15-Güneş paneli için ne kadar çatı alanı gerekir?
2022 de güncel paneller ile 2,5 metrekare 550Wp güneş panelleri bulunmaktadır. 1 kW için 5 metrekare alan yerli olacaktır. Ortalama 10 kW kapasite için 50-60 metrekare alan gerekir.
16-10 kW güneş enerjisi ne kadar fatura tasarrufu sağlanır?
10 kW kapasite ile yıl ortalaması olarak 2250-2500 TL faturadan tasarruf yapılması mümkün olabilir. Yaz aylarında bu rakam yükselir, kışın ise düşer . 2500TL yıl ortalaması olarak düşünülebilir.
17-10 kW güneş enerjisi kurulum maliyeti nedir?
10 kW çatı ges yaklaşık olarak 12-13 bin dolar civarında tekliflendirilir. Kullanılan ekipmanlara firmalara ve çatınızın durumuna göre fiyat artıp azalabilir.
18-Kurduğumuz güç yetmezse ne olur?
Güneş enerjisi şebeke bağlantılı sistem kurduğunuzda ( ki en yaygın versiyon zaten budur) enerjinin yetmediği kısmını şebekeden alacaktır. isterseniz evinizde 10 adet klima olsun sorun olmaz. Kurulu güç ve detaylı hesaplama daha çok şebekenin olmadığı yerlerde daha kritiktir. Yanlış hesaplama ve yanlış ürün tercihi cihazın kapanmasına elektriklerin kesilmesine neden olur.
19-Ev için en fazla ne kadar kW kurabilirim?
yakın zamana kadar olan 10 kW üst sınırı şubat 2022 itibariyle 25kW seviyesine çıkartılmıştır.Evinize 25 kW kapasiteye kadar güneş enerjisi kurabilirsiniz.Özellikle elektrikli araba ve elektrikli ısıtma sistem sahipleri için güzel haber.
20-Elektrikli arabamı güneş enerjisi ile şarj edebilir miyim?
Evet, güneş enerjisinden elektrik ürettikten sonra her şey için kullanabilirsiniz. Elektrikli aracınızı şarj etmek için de kullanabilirsiniz. aylık mahsuplaşmanın avantajı ile gece veya gündüz şarj etmeniz de mümkündür.
aşağıdaki soru da yine güneş enerjisinden elektrik üretimi soru-cevap kısmında hem youtube hemde blog sayfamızda sıkça sorulan sorulardandır.
21-Güneş enerjisi kurduk gece tüketimi ne olacak?
Şuan kanunların verdiği haklar ile aylık olarak mahsuplaşma yapılabilmektedir. Bu yöntem ile enerji tüketiminin gece veya gündüz olmasının bir önemi yoktur. gece şebekeden aldığınız enerjiyi , gündüz güneşten üreterek karşılayabilirsiniz. Bir aylık süreçte kaç kWh çektin , kaç kWh enerji şebekeye verdin değerleri önemlidir.Buna göre enerji fazlanız varsa satışı dahi mümkündür.
22-Güneş enerji fazlasını komşuma satabilir miyim?
2022 itibariyle bu konuda halen bir gelişme yoktur. Enerji fazlasını elektrik dağıtım şirketine vergiler eklenmemiş ham fiyat üzerinden satabilirsiniz.
23-Güneş enerjisi evraksız yapılabilir mi?
Şebeke bağlantılı sistem kuruyorsanız, şehir şebekesi ile entegre çalışan çift yönlü( hem elektrik alan hem veren) bir sistem kuruyorsunuz demektir. Bu durum elektrik dağıtım şirketine bildirilmek zorundadır. Diğer seçenek ise gayri resmi bir kurulum anlamına gelir.
24-Elektrik faturam fazla geldi doğru mu nasıl teyit edebilirim?
EPDK nın fatura kontrol modülü ile faturanızın olması gerektiği gibi mi? yoksa farklı mı olduğunu kolayca ve hızlıca öğrenebilirsiniz. https://lisans.epdk.gov.tr/.../tarifeF.../tarifeFatura.xhtml
25-Güneş enerji hangi firma ve hangi ürünler kullanılmalı?
Güneş enerji santralinizi ev ticarethane veya endüstriyel boyutta teknik danışmanlık hizmeti sunabiliyoruz. İhtiyaçlarınıza en uygun ürünlerin ve teknolojilerin seçimi konusunda yardımcı oluyoruz. Sonrasında gelen teklifleri teknik açıdan değerlendirmenize yardımcı olabiliyoruz.
26-Satış yapmayacaksak dağıtım şirketine haber vermeye gerek yok mu?
Yanlış bir bilgidir.Şebeke bağlantılı sistemler,çift yönlü çalışan cihazlardır. Şebekeden hem elektrik alır hem de elektrik verir. Bu sebeple ortak kullanımımız olan şehir şebekesini yöneten dağıtım şirketine bildirmemiz yasal bir zorunluluk. Diğer türlü gayri resmi bir uygulama yapmış olursunuz
27-Güneş enerjisi elektrik üretimi vergi var mı ?
Güneş enerjisi kurulumu küçük sistemlerde gelir vergisinden muaftır. Elektrik satışından elde ettiğiniz gelirin vergi ödemesini yapmazsınız.
28-Güneş enerjisi akü kullanmak zorunda mıyım?
akü kullanmak zorunda değilsiniz. Şehir şebekesinin olduğu yerde şebeke tellerini akü gibi kullanabilirsiniz. Akü olmadan su ısıtma veya klima çalıştırma mümkündür. Eğer şebekenin olmadığı bir yerde iseniz ve kesintisiz bir enerji istiyorsanız akü kullanmak gerekir.
29-Hangi solar aküyü almalıyım?
Solar aküler sürekli şarj deşarj edilebilmeye uygun bataryalardır. Piyasada en çok tercih edilen tür jel bataryadır. Lakin yeni nesil AGM bataryaların döngülerinin daha uzun olduğunu belirtmek mümkündür. Ayrıca kurşun karbon bataryalar, lityum batarya almaya bütçesi olmayanlar için tercih edilebilirdir.
30-Araba aküsü kullanılabilir mi?
Akülerin tasarımları nerede kullanılacaklarına göre değişkenlik gösterir. Araba için tasarlanan kurşun asit aküler güneş enerjisi için kullanıldığında verimsiz olur. Güneş enerjisi için sürekli deşarj ve şarj etmeye uygun solar aküler kullanılmalıdır.
31-Güneş enerjisi devlet teşvikleri nelerdir?
Sade vatandaş için maddi bir teşvik yoktur. Vergi muafiyeti , dağıtım bedelinin düşük alınması ve aylık mahsuplaşma gibi teşvikler bulunmaktadır. 240 kW üstü endüstriyel tesisler için 4.bölge teşviklerinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca TKDK Avrupa birliği hibeleri bölgesel olarak %60 lara varan oranlarda maddi destek alınabilir.
32-Bir lamba bir buzdolabı bir tv çalıştıracak güneş enerjisi?
Bu yanıltıcı bir yaklaşımdır.Tüketim değerleri bilinmelidir. Bir tv 100Watt harcıyor diyelim 5 saat çalışacaksa 0,5kWh harcar. 10 saat çalışacaksa 1 kWh harcar. Akü hesabı yapılırken sizin kullanım şeklinizi hesaplayacak kişi nereden bilsin? O yüzden detaylı hesap yapılmadan kurulan akülü sistemler genelde sorun çıkarabiliyor.
33-Güneş enerjisi hazır paketler mantıklı mı ?
Hazır güneş paketleri özellikle şebekenin olmadığı kurulumlarda sorun olabiliyor. İşin içerisinde akü olacaksa çok detaylı hesaplar gerekir.Bu hesabı siz ve uygulayıcı firma birlikte yapmalıdır. Yoksa sorun yaşama ihtimaliniz oldukça yüksektir. Bu sebeple akülü sistemlerde hazır paketlere ben çok sıcak bakmıyorum.
34-Hangi solar paketi almalıyım?
Solar paket almadan önce ihtiyacınızı doğru belirleyip, ihtiyacınıza uygun solar paket alınabilir. Aslında en doğru olan sizin için özelleştirilmiş bir solar sistem satın almaktır. Çünkü her evin içerisindeki elektrikli ev aletleri farklı ve kullanım şekillerimiz zamanlarımızda farklıdır.
35-Güneş enerjisi akü tercih sıralaması?
Güneş enerji sisteminiz için mümkünse lityum bataryalar alınabilir. Eğer bütçeniz yetmiyorsa, kurşun karbon bataryalar iyi bir tercih. Yine bütçeniz yetmiyorsa yüksek döngülü AGM aküler mantıklı olabilir. En son seçenek mecburiyetten uygun fiyatlı “jel” olarak satılan bataryalardır.
36-Solar akülerin garanti süresi 10 yıl mı ?
Bir çok jel , agm akü markasının “tasarım” ömrü 10 yıl diye pazarlama yapması yanıltıcı olabilmektedir. Aldığınız aküyü kullanım şekliniz ömrünü belirleyen faktörlerin başında gelir. Günlük hayatta kullandığınız aküler 10 yıl dayanmaz ve garanti olarak ta 10 yıl garanti bulunmamaktadır. Lityum bataryalar farklıdır ve 10 yıl garanti verdiğini belirten firmalar var. Tabiki bu garantilerin ne şekilde geçerli olacağı iyi araştırılmalıdır.
37-Solar aküler kaç yıl garantili?
Akülerde garanti konusu dikkatli olunması gereken bir konudur. Standart olarak bir çok firma 2 yıl akü garantisi vermektedir.Lakin kullanım şeklinizden dolayı 6 ay sonra akülerin şarj tutmamasından dolayı değişim istediğinizde ürün garanti dışı kullanım hatası gibi cevaplar alabilirsiniz. Bu sebeple ürünü almadan önce garantinin neleri kapsadığını özellikle sormanız yararınızadır.
38-Endüstriyel tesiste enerji fazlasının satışı
Evet mümkündür. Başvuru yönetimi olarak lisanssız elektrik üretimi 5.1.C maddesinden ilerlediğinizde enerji fazlasının satışı mümkündür.
39-Fabrika çatısı yeterli değil araziye kurabilir miyim ?
Büyük güç tüketimleri olan endüstriyel tesislerde çatı alanı güneş panelleri için yeterli gelmeyebilir. Bu durumda aynı dağıtım bölgesi içerisinde araziye kurulum yaparak fabrikanız ile mahsuplaştırabilirsiniz. Bu seneryoda hem veriş yönünde hem de çekiş yönünde dağıtım bedeli uygulanacaktır.
güneş enerjisinden elektrik üretimi soru-cevap kısmında endüstriyel bir güneş enerji santrali kuracak birisinin ilk sorduğu soru aşağıdadır.
40-1 MW ges maliyeti nedir? (2022)
Endüstriyel tesislerde güneş enerji maliyeti, küçük geslerde olduğu gibi değişkendir. Kullanılan malzeme işçilik finansman maliyetleri göz önüne alındığında 550 bin dolar tekliflerde gelebilir 680 bin veya 750 bin dolar civarında da tekliflendiriliyor.
41-Güneş enerjisi için danışmanlık gerekli mi?
Bilmediğiniz bir konu hakkında teklifler toplayarak, etraftan fikirler alarak kendinize yol çizebilirsiniz. Fakat bu yol genelde kafa karışıklığına sebebiyet verir. Güneş enerjisi için teknik danışmanlık hizmeti almanız kafanız rahat bir şekilde kurulum yapabilmenizi sağlar. Danışmanlık konusunda iki yol vardır; ilki A,B,C teklifleri(ürün ve firma) vardır ama A firması iyidir diyen yöntem. İkincisi ise A’nın artıları eksileri B’nin C’nin, seçimi siz yapın yaklaşımı.
 
Duru Solar Enerji Sistemleri
Güneşten Elektriğe
 
+905050994800
+90252 413 59 59
Etiketler
Duru solar GES
Doguenerjisistemleri
güneş
enerji
elektrik
üretimi
bedava elektrik
Devlet Teşvikleri
Güneş Enerjisi Soruları
Lisanssız Elektrik Üretimi
Endüstriyel Güneş Enerjisi
Solar Aküler
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın
X
WhatsApp destek ekibimiz
tüm sorularınızı cevaplıyor.
Merhaba, Hoşgeldiniz..
Size nasıl yardımcı olabilirim?
WhatsApp Destek Hattı